Σκανάρισμα film 120 σε επίπεδο σκάνερ με φωτοτράπεζα

Το πρόβλημα...

    Αν και το τετράγωνο φόρμα με γοήτευε από πολύ παλιά, η πρώτη «πραγματική» φωτογραφική μηχανή που αγόρασα ήταν μια Lubitel 2 στα τέλη της δεκαετίας του 70, πάντα αντιμετώπιζα πρόβλημα με την εμφάνιση - εκτύπωση των φωτογραφιών μου. Στα επαρχιακά φωτογραφεία που πήγαινα τύπωναν σχεδόν πάντα τις φωτογραφίες ορθογώνιες κροπάροντας αντίστοιχα το αρνητικό, αργότερα όταν άρχισα να εμφανίζω μόνος μου συγκυρίες έκαναν τόσο το τανκ (μικρό το κακό) αλλά και το μεγεθυντή που χρησιμοποιούσα να μην υποστηρίζουν το 120αρι φιλμ. Αποτέλεσμα στην πορεία να μείνουν στο πατάρι όλες οι φιλμάτες 6Χ6 φωτογραφικές μηχανές που είχα και στο ψυγείο για χρόνια κάμποσα φιλμάκια ORWO 120, άλλα τραβηγμένα και άλλα όχι.
    Πριν από κάμποσο καιρό, σε μια παρόρμηση της στιγμής, πριν τα πετάξω αποφάσισα να τα εμφανίσω αγοράζοντας ένα νέο τανκ. Ταυτόχρονα κατέβασα απ' το πατάρι όλες τις μηχανές 6X6 που δεν είχα χρησιμοποιήσει ποτέ και τις δοκίμασα όλες τόσο με τα ORWO όσο και με κάτι περίεργα Shanghai GP3 120 (ληγμένα όλα). Το πρόβλημα που έμενε ήταν το τύπωμα μιας στοίβας αρνητικών που απέκτησα ξαφνικά. Στα γειτονικά φωτογραφεία φως δεν βρήκα, η κάθοδος στο κέντρο της Αθήνας  ήταν μια βαρετή διαδικασία που πήγαινε πίσω από μέρα σε μέρα, η αγορά νέου μεγεθυντή και στήσιμο πάλι του σκοτεινού θαλάμου αποκλείστηκε απ' την αρχή σ' αυτή τη φάση. Μονόδρομος αλλά και πρόκληση φαινόταν ο υπολογιστής.
    Στην αρχή δοκίμασα να φωτογραφίσω τα αρνητικά όπως περιγράφεται εδώ. Αν και χρησιμοποίησα για φωτισμό μια φωτοτράπεζα δεν με ικανοποίησε το αποτέλεσμα ούτε η μπελαλίδικη διαδικασία. Τα αρνητικά καμπύλωναν, η μηχανή ήθελε τρίποδο και να ήταν απόλυτα παράλληλη με την επιφάνεια του φιλμ, ο φωτισμός πάλι δεν ήταν καλός. Το επόμενο βήμα ήταν το σκάνερ. Αυτό που διαθέτω (HP Scanjet 5530) έχει ένα ειδικό εξάρτημα για σκανάρισμα αρνητικών. Υποστηρίζει όμως μόνο αρνητικά 35mm. Αδιέξοδο. Χρειαζόταν μια φωτεινή πηγή πάνω από το φιλμ και κάποιος τρόπος να τοποθετηθούν οριζοντιωμένα τα αρνητικά πάνω στο τζάμι.

Η λύση!!!

    Ο φωτισμός εξασφαλίστηκε με την τοποθέτηση της φωτοτράπεζας ανάποδα πάνω στο σκάνερ. Ο φωτισμός της ήταν σταθερός και υπεραρκετός για να εμφανιστούν οι λεπτομέρειες του αρνητικού.

 

    H τοποθέτηση των αρνητικών πάνω στο τζάμι με παίδεψε περισσότερο. Ειδικά αυτά Shanghai με τίποτε δεν καθόταν ήσυχα. Με το παραμικρό κουλουριαζόταν. Η τοποθέτησή τους κάτω από ένα τζάμι βελτίωσε την κατάσταση αλλά δημιούργησε και αντανακλάσεις καθότι η φωτοτράπεζα ήταν λίγο πιο πάνω από την επιφάνεια του γυαλιού. Η προσωρινή λύση ήταν το βγάλσιμο του λευκού πλεξιγκλάς της φωτοτράπεζας ώστε με αυτό να κρατηθεί το φιλμ οριζοντιωμένο στο τζάμι του σκάνερ.

    Με λίγο ψάξιμο στο ίντερνετ βρέθηκε μια καλύτερη λύση. Προμηθεύτηκα από ΕΔΩ ένα φορέα αρνητικών 120 για σκάνερ της Epson. Είναι μια πολύ προσεγμένη κατασκευή που μου έλυσε και το πρόβλημα της οριζοντίωσης των αρνητικών.

 

    Μπόρεσα έτσι επιτέλους να δω και να τυπώσω στο σπίτι φωτογραφίες από φιλμ 120. Παραθέτω μερικές φωτογραφίες από τα σκαναρίσματα. (Ανάλυση του σκάνερ 1200 dpi)

|  

Start 66 / ORWO 120

|

Agfa Isola / ORWO 120

|

Agfa Isolette II / Shanghai GP3 120

|

Agfa Isolette II / Shanghai GP3 120

 

επιστροφή