Παίζοντας με Φωτογραφίες,
δεδομένα GPS και χάρτες του Google Map

 
 
 
  Στα ψηφιακά αρχεία των φωτογραφιών μπορούν να ενσωματωθούν μια σειρά από πληροφορίες που αποτελούν τα δεδομένα exif της φωτογραφίας.(Αναλυτική παρουσίαση όλων των πεδίων υπάρχει στο αρχείο pdf  ΕΔΩ.) Μια απ' αυτές τις πληροφορίες είναι και οι γεωγραφικές συντεταγμένες ώστε να υπάρχει συσχέτιση και με το χώρο που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες μας.

Αν γνωρίζουμε λοιπόν το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της περιοχής που τραβήξαμε μια φωτογραφία μπορούν είτε «χειροκίνητα» είτε με αυτόματο τρόπο να το ενσωματώσουμε στις φωτογραφίες μας και στη συνέχεια να τις εμφανίσουμε σε χάρτες είτε τοπικά στον υπολογιστή μας χρησιμοποιώντας το Google Earth  είτε online στο Google Maps αλλά και σε άλλες υπηρεσίες με χάρτες.

Σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά ψηφιακές μηχανές με ενσωματωμένο δέκτη GPS που κάνει αυτή τη δουλειά αλλά και «ειδικές» συσκευές όπως το Sony GPS-CS1 που σε συνδυασμό με αντίστοιχο software (Picture Motion Browser) ενσωματώνουν γεωγραφικές πληροφορίες στις φωτογραφίες.

Αν διαθέτουμε όμως μια αυτόνομη συσκευή GPS ή Pocket PC με με GPS μπορούμε να κάνουμε το ίδιο.
Έκανα κάποιους πειραματισμούς χρησιμοποιώντας ένα Pocket PC (Mio 550) με υποστήριξη GPS. Στο Pocket PC εγκαταστάθηκε ένα πρόγραμμα καταγραφής θέσης (χρησιμοποίησα το GPSdash2 και το GPS Tuner). Tα δυο συγκεκριμένα προγράμματα παράγουν αρχεία με δεδομένα ώρας και συντεταγμένες τα οποία εξάγονται στον υπολογιστή. Εκεί χρησιμοποίησα το RoboGEO,  ένα πρόγραμμα με άπειρες δυνατότητες, που εισάγει γεωγραφικές συντεταγμένες στα exif των φωτογραφιών από μια ποικιλία πηγών και δημιουργεί σελίδες web με χάρτες του Google Map, αρχεία KML (ή KMZ) για χρήση με το Google Earth κλπ.

Στις παρακάτω σελίδες υπάρχουν χάρτες του  Google Map με ενσωματωμένες φωτογραφίες και συνδέσεις.

Αν υπάρχει εγκατεστημένο στον υπολογιστή του το Google Earth ένα παράδειγμα με χρήση αρχείου KMZ είναι ΕΔΩ.

(δεξί κλικ και save στο υπολογιστή ―> διπλό κλικ στο αρχείο ―> ανοίγει αυτόματα το Google Earth και σε μεταφέρει στην περιοχή της φωτογραφίας ―> κλικ στο εικονίδιο της φωτογραφίας πάνω στο χάρτη  ―> εμφάνιση της φωτογραφίας με διάφορες πληροφορίες και παραπομπή στην αντίστοιχη ιστοσελίδα)

 
 
 
  Υ.Γ. Σε περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιεί στο Pocket PC τον OziExplorer μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά (πέρασμα των συντεταγμένων στο exif των φωτογραφιών και δημιουργία αρχείων για το Google Earth) με το δωρεάν OziPhotoTool

 
     
  επιστροφή