Διαχείριση ψηφιακών φωτογραφιών

 
 
 
 

Όταν ο αριθμός των ψηφιακών φωτογραφιών αρχίζει να μεγαλώνει επικίνδυνα στον υπολογιστή σου ένα πρόγραμμα διαχείρισής τους είναι εκ των ουκ άνευ.
Υπάρχουν πολλά τέτοια εργαλεία, άλλα free και άλλα όχι. Έχω δουλέψει με τα περισσότερα απ' αυτά και τελικά καταστάλαξα στα παρακάτω:

 
     
 

Α. cam2pc

Το cam2pc συνεργάζεται με το σύνολο σχεδόν των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών για το κατέβασμα των ψηφιακών αρχείων στον υπολογιστή. Η όλη διαδικασία είναι πλήρως παραμετροποιήσιμη  και σου δίνεται η δυνατότητα να καθορίσεις συγκεκριμένους φακέλους που θα αποθηκευτούν οι φωτογραφίες (ανάλογα με το θέμα τους ή το χρόνο λήψης), να αλλάξεις αυτόματα το όνομά τους, να προσθέσεις πληροφορίες στα exif των αρχείων.

Στην κύρια οθόνη του προγράμματος παρουσιάζονται οι φωτογραφίες του φακέλου που επιλέγεις σε μικρογραφίες (αναγνωρίζει αρχεία JPEG, TIFF, PNG, BMP, GIF, PSD (Photoshop files) QuickTime, AVI, MOV, RAW από  Canon (CRW and CR2), Fujifilm, Kodak, Minolta, Nikon, Olympus, Pentax, Sigma και  Sony). Με διπλό κλικ η φωτογραφία ανοίγει σε όλη την οθόνη ενώ με δεξί κλικ παρουσιάζεται ένα τεράστιο μενού επιλογών διαχείρισης της φωτογραφίας.

Οι αλλαγές που μπορείς να κάνεις γίνονται ξεχωριστά σε κάθε φωτογραφία αλλά και σε ομάδες φωτογραφιών. Συγκεκριμένα μπορείς να μετονομάσεις, να μετατρέψεις από τη μια μορφή στην άλλη, να κάνεις Rotate και Flip, να αλλάξεις τις διαστάσεις τους. Για το τελευταίο  μπορείς να επιλέξεις ως μέθοδο τις Bicubic, Bilinear Lanczos και Mitchell.

 Μέσα στο πρόγραμμα μπορείς να κάνεις μια πρώτη επεξεργασία των φωτογραφιών σου με αρκετά καλά αποτελέσματα. Οι δυνατότητες που έχει είναι remove shadows, auto levels, auto color,  auto contrast, sharpen, crop σε διάφορες τυποποιημένες διαστάσεις ή free χωρίς απώλεια της ποιότητας μιας jpeg φωτογραφίας, saturation,  μετατροπή σε sepia και B&W, red eye removal, brightnes & contrast. Για περισσότερη επεξεργασία υπάρχει η δυνατότητα εκκίνησης εξωτερικών προγραμμάτων μέσα από το ίδιο το πρόγραμμα.

Το cam2pc δημιουργεί άλμπουμ από φωτογραφίες που βρίσκονται σε έναν ή περισσότερους φακέλους του υπολογιστή. Από τις φωτογραφίες των άλμπουμ  μπορείς να φτιάξεις slideshow με μουσική υπόκρουση (δημιουργεί εκτελέσιμα αρχεία), ταινίες με μουσική υπόκρουση (AVI, MPEG-1 and QuickTime), ή να δημιουργήσεις Web Galleries. Για τη δημιουργία  slideshow και ταινιών έχεις στη διάθεσή σου πάνω από 100 εφέ μετάβασης ενώ υπάρχουν και έτοιμα πρότυπα για τις ιστοσελίδες σου.

Τέλος υπάρχουν αρκετές ευκολίες που λύνουν πολλά μικρά προβλήματα ή είναι απλά διασκεδαστικές. Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Η δυνατότητα “διόρθωσης” των Dead or Hot pixels ψηφιακών μηχανών.

  • Η δυνατότητα crop και rotate(!!!) των αρχείων βίντεο.

  • Η δυνατότητα εκτύπωσης πολλών φωτογραφιών σε ένα χαρτί.

  • Η δημιουργία ευρετηρίων με τις μικρογραφίες των φωτογραφιών που υπάρχουν σε ένα φάκελο.

  • Η επεξεργασίας των EXIF των φωτογραφιών. Αλλάζεις εύκολα διάφορες πληροφορίες που περιέχονται μέσα σ' αυτά, προσθέτεις σχόλια και ενσωματώνεις ή αφαιρείς μικρογραφίες.

  • Η εγγραφή CD μέσα από το πρόγραμμα.

  • Η δημιουργία desktop wallpaper με τις φωτογραφίες σου που αλλάζουν όποτε εσύ θέλεις.

  • Η προσθήκη περιθωρίων και σκιών

Το πρόγραμμα μπορεί να το βρει κανείς εδώ και κυκλοφορεί σε 2 εκδόσεις. Μια freeware με απενεργοποιημένες κάποιες ιδιότητες και την πλήρη που στοιχίζει 25 €.

Να επισημάνω εδώ πως το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχει σταματήσει η υποστήριξή του γι' αυτό δε θα συνιστούσα την αγορά του. Η free έκδοση δουλεύει μια χαρά και θα βοηθήσει τους περισσότερους.

 
     
 
 
  Β. FastStone Image Viewer  
     
 

Αντίστοιχες δυνατότητες έχει και ο FastStone Image Viewer. Το πρόγραμμα διατίθεται ελέυθερα και μπορεί να το κατεβάσει κάποιος από τη σελίδα αυτή.

Στα πλεονεκτήματά του η συνεχή ανάπτυξή του και η υποστήριξη όλων των αρχείων που παράγουν οι ψηφιακές μηχανές.

 
     
     
     
  επιστροφή